10 razlogov, zakaj ne moremo več brez office 365

Storitve v oblaku so že kar nekaj časa med nami. Za nekatere je to nočna mora, za druge rešitev problemov, ki prej ni bila možna. Sam sem se na Office 365 storitve tako navezal, da si danes brez njih ne znam več predstavljati poklicnega življenja.

 1. Vsa moja elektronska pošta je sinhronizirana na vseh napravah.
  Mnogo ljudi srečujem v podjetjih, za katere vzdržujemo računalnike in strežnike, ki kar nekako ne zmorejo ukrotiti svoje elektronske pošte. V službi imajo namizni računalnik, pa prenosnik za sestanke, pa v domači pisarni je navadno še en računalnik, telefon je tako ali tako že povsod in tablica prav tako – se pravi imajo celo plejado naprav s katere pošiljajo elektronsko pošto. Navadno gre za takšno ali drugačno implementacijo POP3 in IMAP elektronske pošte. Slaba lastnost teh (pra)starih protokolov je, da ne omogočajo take stopnje sinhronizacije, ki bi danes ob množici naprav omogočala udobno delo. Sam pa že dve leti uporabljam Office 365 oziroma elektronsko pošto, ki je v Microsoftovih javnih Exchange strežnikih.
  Če napišem elektronsko sporočilo na telefonu ob kavi, bom to sporočilo videl tudi med svojimi poslanimi sporočili na prenosnem računalniku. V primeru, da bi me nekdo zmotil pri pisanju sporočila, bi se shranilo med osnutke. In med osnutki bi ga našel tudi na vseh ostalih mojih napravah. Udobje brez primere.
 2. Vsi moji kontakti so sinhronizirani povsod.
  V Outlooku spremenim podatke za določen kontakt (pa naj bo to elektronski naslov, telefonska številka ali denimo fotografija stranke) in v nekaj sekundah bodo vse moje naprave, ki so priključene v splet, zaznale spremembo in se sinhronizirale.
 3. Tudi moj koledar je sinhroniziran na vseh napravah.
  Če sem na drugem koncu sveta in brez telefona – še vedno lahko dostopam do svojega koledarja, prek spletnega vmesnika, ki zelo verno posnema izgled koledarja v Outlooku. Sprememba s spletnega vmesnika se praktično takoj sinhronizira še v vse ostale naprave, ki jih uporabljam.
 4. Ne bojim se več, da bom odrezan od sveta in izgubil vse, če se mi pokvari telefon ali računalnik.
  Največja mora marsikoga je misel na to, da bi izgubil telefon, da bi mu ga ukradli ali da bi se ta enostavno pokvaril. Z Office 365 sem operativen takoj, ko dobim novo napravo, le da je povezana v internet, niti SIM kartice ne potrebujem.
 5. Ni mi potrebno skrbeti za Exchange strežnik, ker za vse poskrbijo pri Microsoftu.
  Še pred nekaj leti smo v podjetju imeli lastni Exchange strežnik. Samo vzdrževanje ni bilo zahtevno, ker se s temi stvarmi vsakodnevno srečujem. A predstavljajte si, da ste podjetje, ki nima lastnega znanja za vzdrževanje razmeroma kompleksne in drage infrastrukture, ki služi elektronski pošti. Strežnik, ki je danes sposoben poganjati najnovejšo različico Exchange strežnika, je samo v hardverskem smislu vreden nekaj krepkih tisočakov. Ob tem je treba še kupiti licenco za strežnik in za vsakega uporabnika posebej. Nekdo mora vse skupaj namestiti, konfigurirati in nato še vzdrževati.
 6. Nič več skrbi, da bi zmanjkalo prostora v poštnem predalu.
  Na voljo je 50 GB za vsakega uporabnika. Dovolj, da večini uporabnikov ne bo potrebno nikoli več brisati elektronske pošte.
 7. Večja možnost je, da se meni nekaj pokvari, kot pa tako velikemu ponudniku.
  Upam si trditi, da ima Microsoft precej več virov, da lahko zelo efektivno skrbi za varnost mojih podatkov. Lažje torej sam izgubim podatke, kot pa Microsoft, ki ima vse potrojeno ali početverjeno. Če pa slučajno gre kaj narobe z oblakom, imam kopijo tudi pri sebi.
 8. Dropbox je res kul in dobro dela, vendar je dodaten strošek, pri Office 365 pa dobim 1 TB prostora že v naročnini ob vseh drugih storitvah.
  Prihaja novi in izboljšani OneDrive for Business, ki bo odpravil največje pomanjklivosti s katerimi smo se uporabniki srečevali. Prve informacije zgodnjih testerjev kažejo, da je Microsoft dejansko izboljšal uporabniško izkušnjo.
 9. Prav vsi moji računalniki in prenosne naprave vsebujejo le licenčno Office programsko opremo.
  Služben računalnik, služben prenosnik, domači računalnik, domači prenosnik, pa telefon in tablica – vse te naprave imajo licenčen Office, ki je vedno posodobljen na zadnjo različico. Če pride tržna inšpekcija pogledati moj računalnik, bo ta čist kot solza … in tako je tudi pri računalnikih sodelavcev. In tako je lahko tudi pri vsakem naročniku Office 365, če izberete pravi paket, ki vsebuje tudi namizne programe iz zbirke Office.
 10. Microsoft Ofice 2016 sem uporabljal že pol leta preden je uradno zagledal prodajne police.
  Kot naročnik Office 365 imam možnost preskušanja predoglednih (preview) različic. Tako sem na tekočem s tem, kaj bodo naše stranke lahko kupile čez nekaj mesecev in tako tudi že prej preskusim novosti.

 

Če bi imel še nekaj časa za razmišljanje, bi gotovo lahko naštel še kakšen razlog. Omenil nisem Skype for Business, OneNote ali pa Sway, ki so krasne storive, le da jih sam še premalo uporabljam.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt