Brezplačne alternative

Pionirski časi, ko smo lahko celo z radia “posneli” programe za računalnik (oddajal jih je Radio Študent konec osemdesetih let prejšnjega stoletja) ali pa smo v prvi računalniški reviji na Slovenskem lahko brali oglase, ki so ponujali večino dostopne komercialne programske opreme po “konkurenčnih” cenah. Snemalo se je najprej na kasete, nato diskete, še kasneje na CD ploščke.

A prav tako, kot so se kadilci počasi sprijaznili, da se ne sme kaditi v lokalih in službah, se bo družba morala tudi sprijazniti, da imajo avtorji pravico do plačila za programsko opremo, ki so jo napisali. S tem, ne nazadnje, prehranjujejo svoje družine.

Čeprav smo večinoma navajeni na programe kot so Microsoft Word, Corel Draw, Adobe Photoshop, pa večinoma te programe uporabljamo kot amaterji (pa ne v slabem smislu). Uporabljamo jih le v kakšnih 2-5 % njihovih zmogljivosti. Ostale funkcije so rezervirane za “napredne” uporabnike in profesionalce.

Uporabniki pa s svojimi željami po namestitvi teh programov mnogokrat v zadrego spravljajo tudi nas, ki se službeno srečujemo s podoporo uporabnikom. Le v dveh primerih vam lahko komercialno programsko opremo namestimo:

  1. Tako programsko opremo vam prodamo in zanjo izdamo račun.
  2. Prinesete nam originalne medije, priskrbite ključ za namestitev in postrežete z dokumenti, ki dokazujejo, da ste opremo kupili.

V vseh drugih primerih pa smo mi v prekršku. Za ovratnik nam dihajo uradi, kot je na primer TIRS (tržni inšpektorat) ali združenja proizvajalcev programske opreme, denimo BSA (Business Software Aliance). Najprej nas bo oglobil tržni inšpektor, potem nas pa lahko še odškodninsko toži BSA, ki zastopa pravice proizvajalcev programske opreme. Pravzaprav se lahko isto zgodi tudi vam, če nimate v podjetju vse, kot je treba.

Tale malce daljši uvod služi pojasnjevanju, zakaj vam “kar naenkrat” v računalniških podjetjih ne bodo več postregli s programsko opremo, ki ste jo še pred leti lahko dobili, takole pod pultom. A bistvo je, da niste s tem nič prikrajšani. V internetu lahko za večino komercialne programske opreme dobite brezplačne alternative, ki vam bodo, po krajšem privajanju, še bolj odgovarjale kot zakomplicirano profesionalno orodje.

Naštejmo nekaj alternativ (več pa na spletni strani OSalt)

Komercionalen program Odprtokodna in brezplačna alternativa
Corel Draw, Adobe Illustrator Inkscape
Adobe Photoshop Gimp
Adobe InDesign, Microsoft Publisher Scribus
WinZip, WinRAR 7-zip

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt