Kaj je oblak in kje se skriva?

Zadnja leta se izjemno veliko govori o računalništvu v oblaku, o tem kaj oblak sploh je … Oblak to, oblak ono. Še vedno pa večina sploh ne ve, kaj oblak je, za kaj bi ga sploh imeli in kako lahko koristi podjetju.

Naj kot zanimivost povemo, od kod poimenovanje računalništva v oblaku sploh izvira. V prvi vrsti gre za povsem marketinško poimenovanje, ki službi prodaji in dejansko ne označuje ničesar tehničnega. Vrli informatiki in informacijski arhitekti, so vedno radi svoje koncepte predstavljali prek skic, najprej na prosojnicah, nato pa v svojih powerpoint “slajdih”.
Vedno, ko se je na teh predstavitvah skušalo označiti, da je nekaj zunaj podjetja, v internetu, so ti arhitekti narisali oblaček in ga največkrat s simbolom strele povezali z dotično organizacijo. In to je vsa skrivnost, ki tiči za poimenovanjem “oblaka”.

Ni toliko pomembno kje podatki so, glavno je, da so vam vedno dosegljivi. Če obdelujete osebne podatke JE pomembno, kje podatki so in naj vas pomirim, v rešitvah, ki jih ponujamo, so podatki shranjeni znotraj EU, da zadostimo evropski in slovenski zakonodaji.

Torej, zdaj je jasno, da računalništvo v oblaku nima prav nobene zveze z oblaki, vremenom ali s čimerkoli, kar bi bilo povezano z meteorologijo.

Poskusimo torej vseeno definirati kaj pa je računalništvo v oblaku: gre za shranjevanje in dostopanje do podatkov (vaših osebnih ali tistih od podjetja), ki so shranjeni na povsem fizičnih strežnikih pri ponudniku teh storitev (Microsoft, Amazon, Google, …).

Namen tovrstnega shranjevanja je, da lahko do teh podatkov dostopate od kjerkoli, kot bi dostopali do poljubne spletne strani, ki je morda na strežniku na Islandiji, Avstraliji, pri vašem sosedu v bloku ali pa v Severni Koreji (no, to slednje ni najbolj verjetno, vsaj ne v času dnevnih redukcij električne energije).

Ni toliko pomembno kje podatki so, glavno je, da so vam vedno dosegljivi. Če obdelujete osebne podatke JE pomembno, kje podatki so in naj vas pomirim, v rešitvah, ki jih ponujamo, so podatki shranjeni znotraj EU, da zadostimo evropski in slovenski zakonodaji.

Se vam vse to zdi še vedno malce nerazumljivo? Predstavljajte si, kako deluje Gmail. Nobeno elektronsko sporočilo ni shranjeno na vašem računalniku oziroma na napravi, vse skupaj se nahaja na googlovih strežnikih širom sveta in do pošte v Gmail predalu lahko dostopate povsod tam, kjer imate dostop do interneta.

Še en primer je tudi pri nas že prisoten Netflix, na katerem si lahko ogledate (bolj ali manj) zanimive filme in serije. Video na zahtevo je ena izmed oblik računalništva v oblaku. Video vsebine niso shranjene na vašem računalniku, marveč se sproti, ko gledate, prenašajo iz interneta, iz oblaka.

 

Kje so podatki v oblaku torej shranjeni?

Vprašanje, ki povzroča veliko zmede, zaradi oblaka v imenu. Drugače ne gre, kot da so shranjeni na neki FIZIČNI napravi, pa naj bo to magnetni trak, trdi disk ali pa najnovejši SSD pogon.

Ponudniki storitev v oblaku imajo širom sveta zgrajene posebne podatkovne centre, večina jih je večja od nogometnega stadiona in tam so shranjeni podatki tisočev, stotisočev, desetin miljonov uporabnikov.

Pametni sistemi skrbijo, da so podatki varni in ločeni med seboj tako, da lahko do njih dostopajo samo tisti, ki imajo pravice za dostop.

Ti podatkovni centri noč in dan sprejemajo in pošiljajo podatke. Stotine terabajtov dnevno se pretaka po njihovih omrežjih. In za vse to skrbijo podvojene, potrojene povezave v internet. Pravzaprav je podvojeno ali potrojeno vse, kar obstaja v podatkovnem centru: množice diskov, klimatske naprave, priključki v internet. Eden večjih ponudnikov je celo obrnil logiko zagotavljanja električne energije na glavo: sami generirajo vso elektriko, ki je potrebna za delovanje podatkovnega centra, javno električno omrežje pa imajo za rezervo.

Sedaj pa si predstavljajte, da bi za svoje podjetje poskušali zgraditi nekaj podobno zanesljivega in varnega. Glavne prednosti računalništva v oblaku so torej zanesljivost, redundanca, dostopnost, varnost in ne nazadnje tudi neverjetni prihranki za podjetje.

Že razmišljate o tem, da bi vsaj del svojega poslovanja oziroma svojih podatkov preselili v oblak?

Smo Microsoftov partner in storitve v oblaku dobro poznamo in zagotovo vam lahko svetujemo, kaj je za vaše podjetje primerno.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt