Klici v tujino (skoraj) zastonj

Tisti, ki smo iz prejšnjega tisočletja, se še spomnimo, kako smo v telefonski slušalki slišali škrtanje, ko smo še zares vrteli številke na številčnici telefona. S tem »škrtanjem« je telefonska centrala tudi dejansko »vzpostavljala zvezo« z drugim telefonskim priključkom. Zvok je bil včasih dober, včasih slab, precej je bilo odvisno tudi od tega, kam smo klicali. Klici v tujino so bili dragi, mnogokrat je bilo treba tak klic vnaprej napovedati in vzpostavitev zveze je bila opravljena s posredovanjem človeka, ki je ročno zvezal centrale v mednarodnem prometu.

Danes pa je stvar povsem drugačna. Mnogo nas je takih, ki običajnih fiksnih telefonskih aparatov skorajda ne uporabljamo več. Praktično vsakdo ima mobilni telefon, ki je majhen in praktičen, zna celo snemati preproste video posnetke in fotografije. Celo gorska reševalna služba priporoča, da se v gore ne odpravljamo brez mobilnih telefonov, kajti če ne drugače, lahko s tehnološkim trikom dobesedno izračunajo vašo lokacijo. Mobilni telefon lahko torej rešuje življenja.

A vsemu navkljub, tudi mobilna telefonija nekaj stane in je, še posebej, če jo uporabljamo za klice v ali iz tujine, zelo draga. Ker pa za vsako bolezen raste rož’ca, se tudi za to najde primeren lek.
Že zadnjih nekaj let se dogaja konvergenca tehnologij. Izkazalo se je, da so standardi, ki se uporabljajo za običajno izmenjavo podatkov v omrežjih in na katerih pravzaprav sloni celoten internet, povsem primerni tudi za telefonijo. Najverjetneje tudi doma, če za dostop do interneta uporabljate razne »trojčke« ali »četvorčke«, že uporabljate tovrstno telefonijo. Ponudnik interneta vam je zagotovil, da so klici v tujino cenejši, kot so bili včasih. Res so. Vendar se da klicati še ceneje – tudi zastonj.

Skype in podobni programi

Letos Skype praznuje že 11. obletnico obstoja, kar je v svetu moderne tehnologije že kar častitljiva starost. Gre za poseben program, ki ga namestimo v računalnik, tablico ali (pametni) telefon, tam ustvarimo »račun« in nato svoje znance, ki ga že uporabljajo, dodamo na seznam kontaktov. Z njimi si nato lahko dopisujemo v realnem času, kar pomeni, da se sporočilo prenese do naslovnika takoj, ko sporočilo napišemo. A to še zdaleč ni vse. Drugega uporabnika lahko tudi pokličemo in lahko vam zagotovim, da boste navdušeni nad kvaliteto zvoka (seveda, če imate dobro povezavo v internet). Pa tudi to ni vse. Če imate na obeh straneh »zveze« tudi spletno kamero, postane telefonski klic kar naenkrat video klic. Sorodstvo, ki je razseljeno po vsem svetu, tako postane oddaljeno le nekaj klikov.

Kaj pa če vaši bližnji na drugi strani Atlantika ne uporabljajo programa Skype? S kreditno kartico lahko kupite »Skype credit«, ki vam omogoča, da denimo v ZDA kličete na običajne fiksne telefone po tarifi okrog 2,2 centa na minuto, kar je polovico ceneje kot pri domačih ponudniki. Če pa si omislite naročnino, pa gre še ceneje (tudi do 0,9 centa za minuto pogovora). Skype tarife po posameznih državah si lahko ogledate na naslovu: http://www.skype.com/en/rates/.

A seveda Skype ni edina možnost. Sam uporabljam tudi program VoIP Buster (www.voipbuster.com), ki ima še cenejše klice v tuja telefonska omrežja. Klic na običajno fiksno številko v ZDA vas v prvih 120 dneh po nakupu žetona (10 EUR) ne bo stal prav nič, po preteku tega roka pa boste telefonirali po 1 evro cent na minuto. Z nekaj iznajdljivosti si lahko priskrbite tudi tujo telefonsko številko, na kateri se bo oglašal vaš računalnik oziroma mobilnik, če imate v njem nameščeno primerno programsko opremo. V storitvi IPKALL si tako lahko omislite brazplačno telefonsko številko iz nabora “centrale” v Washingtonu, ZDA.

Brez nekaj dodatne opreme ne bo šlo

Da boste zadovoljni z internetnimi klici, boste morali dokupiti nekaj ne prav drage opreme, če je slučajno še nimate. Za spodobno spletno kamero (denimo znamke Logitech) boste odšteli okrog 25 EUR, slušalke z mikrofonom pa boste dobili tudi že za manj kot 20 EUR.

[Članek je bil objavljen v mesečni prilogi Naša družina 2013/06.]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt