Koliko vas lahko stane nepremišljeno klikanje in posledično okužba s kripto virusom?

Ste se kdaj vprašali, koliko dejansko vredni podatki vašega podjetja?

Prav zagotovo so informacije, ki jih hranite na računalnikih, strežnikih, omrežnih diskih, v poštnih predalih in drugje, ena izmed najvrednejših stvari v podjetju.

Ne izdelki, ne vaši zaposleni, niti vi kot menedžer nima večje vrednosti kot na primer recepture, proizvodni postopki, podatki o strankah in o tem, kaj so pri vas že kupili in ne nazadnje tudi vsa intelektualna lastnina, ki so jo ustvarili vaši zaposleni. Pa še po zakonodaji morejo podjetja obvezno hraniti določene podatke o poslovanju.

Kako torej oceniti vrednost podatkov, ki se hranijo v firmi? Hmmm, pretty impossible, bi rekli čez lužo. Vsekakor bi lahko uporabili hudomušen zaključek reklame za enega večjih ponudnikov kreditnih kartic in tovrstnim podatkom dali oceno “priceless” oziroma neprecenljivo.

In tako lahko najbrž z neprecenljivo ocenimo tudi škodo, ki nastane, če v nekdo v podjetju nepremišljeno klikne in v hipu zakriptira ne le podatke na svojem računalniku, marveč tudi datoteke na strežniku.

Če nimate rezervnih kopij in se odločite, da boste plačali, se vam splača po elektronski pošti malce “pojamrati” in dejansko vam bodo znižali odkupnino.

V večini primerov zlikovci zahtevajo neko določeno vsoto denarja – skoraj vedno v digitalni valuti Bitcoin (BTC). Koliko pa hočejo? Zelo odvisno: tam nekje od 150 USD, pa vse do 1 BTC (kar v času nastajanja tegale prispevka pomeni okrog 2500 USD).

Potrebno je poudariti, da gre za zelo dobičkonosen poslovni model, kar se nepridipravi zavedajo in zato imajo tudi posebne oddelke, ki se ukvarjajo z zadovoljstvom strank. Če nimate rezervnih kopij in se odločite, da boste plačali, se vam splača po elektronski pošti malce “pojamrati” in dejansko vam bodo znižali odkupnino, včasih tudi za več kot polovico. Primer iz naše prakse:

Vsekakor pa plačana odkupnina NI zagotovilo, da boste podatke tudi 100% dobili nazaj. Ne nazadnje poslujete s kriminalci. A vseeno se v večini primerov izkaže, da spoštujejo svoj del posla.

Ne glede na to ali boste plačali ali pa podatke restavrirali z delujoče rezervne kopije, pa boste vseeno doživeli prekinitev poslovanja, kar je lahko zelo boleča posledica tovrstne okužbe, kar samo še poveča stroške okužbe.

In če je podjetje pošteno, bo svojim strankam razkrilo, da je bilo okuženo. Posledica takega odgovornega razkritja lahko povzroči upad zaupanja v vašo blagovno znamko, podjetje, storitev in tistih 150 do 600 USD lahko naraste v nepredstavljive višave posrednih stroškov.

Kako se ubraniti vsega tega? Pozor: 100% zaščite ni. Lahko pa vseeno poskušate minimizirati možnost, da do take okužbe pride:

  1. Posodobitve. Redno posodabljajte vso programsko opremo, ki jo uporabljate. Ne samo operacijski sistem Windows, marveč tudi Office programe in ostale pomožne programe, ki jih uporabljate (Winzip, Adobe Reader, Java, …).
  2. Investirajte v resno požarno pregrado v podjetju. Žal ne bo šlo s 100 evri, ni pa tudi nujno, da vas bo stalo celo premoženje. Sistemi z UTM (Unified Threat Management) so sodobne rešitve za zagotavljanje čim bolj celostne IT zaščite podjetja.
  3. Upokojite stare računalnike, ki še vedno uporabljajo Windows XP ali Windows Vista. Gre za ZASTARELO programsko opremo, za katero ni več popravkov.
  4. Zaposleni naj imajo MINIMALNE uporabniške pravice, ki jim še dovoljujejo, da normalno opravljajo delo. V 99% primerov to pomeni, da ne potrebujejo upravljalskih pravic. Te so samo namenjene upraviteljem računalnikov, torej nam “sistemcem” in ne uporabnikom. Več ko ima uporabnik pravic, večjo škodo lahko naredi ponesreči zagnani virus.
  5. Izobražujte se! Virusi ne prihajajo vedno od nepoznanih ljudi – taktike zlikovcev so se namreč v zadnjem času močno spremenile. Če niste povsem prepričani, raje pokličite nas ali pošiljatelja in preverite, če je res poslal elektronsko pošto.
  6. Investirajte v soliden sistem varnostnega kopiranja. Vedite: od viška ne boli glava. Bolje rezervne kopije na več mestih, kot pa nikjer. Vsekakor pa se morajo rezervne kopije izdelovati AVTOMATIČNO in dnevno in ne le takrat, ko se spomnite in pritisnete tisto ikono, ki vam jo je že pred desetimi leti na zaslon namestil takratni sistemski administrator. Dober sistem za backup izkorišča tudi shranjevanje v oblak, kamor virusi ne morejo dostopati.
  7. Bodite proaktivni. Bodite skeptični in NE dovolite sodelavcem, da brez razmisleka klikajo vse povprek.

 

Prav na vsakem od naštetih korakov vam lahko pomagamo z nasveti in konkretnimi predlogi za učinkovito implementacijo.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt