Omrežni disk – za primere, ko nočemo imeti vsega v oblaku

Ko govorimo o shranjevanju podatkov v oblaku, se marsikomu naježijo dlake, kajti iz novic in preteklih dogodkov vemo, da podatki v oblaku niso vedno varni.

Tukaj nimam kaj, nimam nekega pametnega argumenta, da bi vas uspel prepričati, da so lahko podatki v oblaku pravzaprav varnejši od tistih, ki jih imate shranjene v svojih računalnikih ali strežnikih v podjetju.

Tako v podjetjih, kot tudi doma pa imamo vsak dan večje potrebe po shranjevanju vedno večjih količin podatkov.

Doma so to fotografije in videi iz telefonov, kamer, fotoaparatov, pa filmi in serije, programi, knjige in še polno ostalega. V podjetju pa je raznolikost podatkov, ki jih želimo shranjevati, še toliko večja: elektronska pošta, priponke, dokumenti, preglednice, fotografije in videi dogodkov, izobraževalne vsebine in ostalo.

Gigabajtov in terabajtov lahko kar hitro prične primanjkovati.

V obeh primerih pa potrebujemo cenovno ugodno in učinkovito rešitev za rezervno kopiranje podatkov. Rešitev je omrežni disk oz. NAS

Kaj vse lahko naredim z NAS napravo?

Da bo bolj jasno, kaj je NAS. Angleško govoreči temu pravijo tudi network attached storage, kar bi v našem prevodu pomenilo v omrežje priključena naprava za shranjevanje podatkov. Ampak omrežni disk (NAS) je še mnogo več.

Gre za pravi strežnik, ki ga je moč uporabiti za mnogo namenov:

  • Rezervno kopiranje.
  • Privatni oblak in deljenje datotek s sodelavci ali družino.
  • VPN strežnik.
  • DLNA strežnik.
  • Strežnik za videonadzor.

 

Synology omrežni diski – kaj vse pomenijo oznake?

V podjetju Moj servis že dolga leta priporočamo Synology omrežne diske. Ker so kvalitetni in neverjetno programsko razširljivi. Če se razgledujete po modelih, ki so na voljo, pa naletite na njihove oznake, ki znajo biti razmeroma kriptične. Poglejmo, kaj dejansko pomenijo.

Synology denimo prodaja napravo DS-718+ in vanjo gresta dva diska. DS pomeni, da gre za model Disk Station, ki ga lahko postavimo na mizo. Synology ima v ponudbi tudi modele RS (Rack Station, za vgradnjo v strežniške omare) ali FS (Flash Station, namenjen vgradnji hitrih SSD diskov). 718+ pa pomeni sledeče: prva številka pove, da imamo lahko v sistemu skupno do 7 diskov, drugi dve številki označujeta modelno leto (v tem primeru 2018), tisti plus pa pove, da je v njem zmogljivejši procesor.

Kako 7 diskov, če pa naprava sprejme le dva? Z razširitveno enoto DX517 se jih lahko dodatno priključi še 5.

Vas skrbi, da bi izgubili podatke v računalnikih?

Omrežni diski Synology so zelo primerni za rezervno kopiranje in to iz več razlogov. Gre za kvalitetne naprave, s katerimi imamo večletne izkušnje in lahko zatrdimo, da se praktično ne kvarijo.

Synology ima na voljo odličen in brezplačen softver za backup strežnikov in računalnikov in z njim lahko »pokrijete« celotno podjetje ali dom.

In nenazadnje – terabajti so postali v zadnjih letih resnično poceni. Za prgišče evrov si lahko omislite diske, ki hranijo 4,6,8,10 ali celo 12 TB podatkov. Ok, 8, 10 in 12 TB res ne dobite za drobiž, a cena na terabajt že nekaj let vztrajno pada.

 

Ne pozabite: samo ena rezervna kopija ni dovolj

Če ste si zadali za nalogo, da boste uredili rezervno kopiranje kot je treba, torej da boste uporabili omrežni disk za odlaganje rezervnih kopij, morate vsekakor razmišljati še kakšen korak dlje. Kaj se z vašimi rezervnimi kopijami zgodi, če pride do udara strele, do požara, poplave ali pa vam omrežni disk enostavno ukradejo? Ja, ostanete brez rezervnih kopij.

Zato je vedno pametno slediti priporočilo 3-2-1. Kar pomeni: 3 kopije podatkov, od tega 2 kopiji na različnih nosilcih in vsaj 1 kopija shranjena nekje drugje.

 

Hej, imam privatni oblak!

Ste navdušeni nad enostavnostjo uporabe Dropboxa? Da, veliko ljudi je, kajti Dropox je vedno bil tisti, po katerem so se zgledovali ostali ponudniki hrambe v oblaku.

Kaj pa, če si podobno storitev lahko naredite kar sami in jo uporabljate tako doma kot v podjetju? Prednosti take rešitve so vsaj tri. Ni vam treba plačevati mesečne naročnine, kajti v Dropboxu sta brezplačna samo 2 gigabajta, kar je danes precej malo. Naslednja prednost je, da ste omejeni samo s prostorom, ki ga imate na voljo na disku. Ta gre pa danes v terabajte. In ne nazadnje: če ste nezaupljivi do hranjenja podatkov v oblaku, je izgradnja privatnega oblaka tako ali tako edina rešitev.

Seveda pa obstajajo tudi pomanjkljivosti. Naj napišem le tisto najbolj perečo, ki ji sam pripisujem največjo težo: vprašanje rezervnih kopij in nasploh zaščite pred izgubo podatkov. Težko boste namreč sami poskrbeli za tako stopnjo varnosti, kot si jo lahko privošči mednarodno podjetje, ki ima vse sisteme ne samo podvojene, marveč celo potrojene ali početverjene. Že lokalno neurje vam lahko prekriža načrte.

Dobro, dajmo prednosti in pomanjkljivosti na stran. Prava uporabnost privatnega oblaka je seveda ta, da so vam datoteke na voljo povsod, kjer imate dostop do interneta, v primeru da pa imate na računalniku nameščenega odjemalca, se vam iz oblaka podatki kopirajo na disk. Na disku podatke lahko obdelujete, nato pa se od tam sinhronizirajo nazaj v vaš privatni oblak.

Službene in zasebne datoteke vam tako sledijo tja, kjer pač ste in so vam vedno na voljo.

 

Urejen fotoalbum

Resda danes Google Photos omogoča neomejeno hrambo fotografij in res je sistem umetne inteligence, ki slike sortira, prepoznava in drugače obdeluje, zelo zmogljiv. A seveda še vedno drži kot pribito, da je ta brezplačnost omejena na količino prostora, ki ga imate v svojem Google računu. Popolnoma brezplačno in neomejeno je le odlaganje fotografij v zmanjšani ločljivosti.

Kaj pa, če s te ljubitelj fotografije in potrebujete urejeno zbirko svojih fotografij v polni ločljivosti, v taki, kot ste fotografijo posneli?

Za ta namen ima Synology na voljo odlično aplikacijo z imenom Photo Station, ki je v svojem dolgoletnem razvoju prišla že do različice 6.

Gre za zmogljivo programsko rešitev, s katerim lahko katalogizirate vse svoje posnete fotografije, vključno z meta podatki (EXIF), dodajate lahko tudi oznake, s katerimi bo iskanje po fotografijah postalo še lažje.

 

VPN strežnik – da boste varno povezani

O varnem povezovanju sem na tem blogu že pisal. A vsekakor ne morem mimo možnosti, ki jih v zvezi z VPN povezavami nudi Synology mrežni disk.

Naj na kratko ponovim: VPN pomeni »virtual private network« in v praksi to pomeni, da med točko, kjer ste priključeni v internet in med VPN strežnikom vzpostavite poseben varen tunel, v katerem se podatki izmenjujejo šifrirani in zato ni možnosti, da bi kdo to komunikacijo prestrezal oziroma ji prisluškoval.

Če s svojim prenosnim računalnikom mnogokrat sedite v javnih lokalih in ste priključeni v internet na njihovih brezžičnih točkah, je priporočljivo da takoj vzpostavite tudi VPN povezavo. Zakaj? Ste 100% prepričani, da je brezplačen internet res varen? Kaj pa, če ob sosednji mizi sedi nekdo z brezžičnim routerjem v torbi in vas skuša prepričati, da se priklopite na njegov brezplačen internet, ki ima isto ime kot brezplačen internet v lokalu?

VPN server je posebna komponenta v Synology DSM operacijskem sistemu, ki vam omogoča, da se od povsod varno povezujete v službeno ali domače omrežje (in od tam naprej tudi v internet).

Synology je predvidel podporo za tri uveljavljene standarde VPN povezav: PPTP, OpenVPN in L2TP/IPSec.

Priporočam, da se odločite za enega izmed slednjih dveh, kajti omogočata največjo mero zaščite.

 

Video nadzorni sistem

V primeru, da bi si radi na hitro izdelali video nadzorni sistem, so Synology omrežni diski odlična možnost. Posebna komponenta, ki omogoča snemanje in pregledovanje posnetkov ter tudi sproten pogled na sliko kamer, se imenuje Surveillance Station.

Kako se vsega skupaj lotiti:

  • nakup in montaža IP kamer (spisek združljivih kamer je obsežen)
  • nakup licence za posamezno kamero (paketi za 1, 4 ali 8 kamer),
  • povezovanje kamer v Surveillance station,
  • konfiguracija možnosti snemanja in pregledovanja.

Kot ste lahko opazili, Surveillance station potrebuje licenco za vsako kamero. To je pravzaprav edina stvar, ki jo je treba na Synology omrežnih diskih posebej licencirati oziroma dokupiti.

V primeru, da vas izdelava video nadzornega sistema s pomočjo Synology mrežnega diska zanima, nas lahko pokličete in svetovali vam bomo pri izbiri kamer oziroma konfiguraciji.

Download station  – za razvedrilo in tudi resno rabo

Ko govorimo o najbolj priljubljenih komponentah Synologyjevega operacijskega sistema DSM, zagotovo ne moremo mimo Download station. Gre za kontroverzno komponento, kajti večina jo uporablja za prenos video vsebin (filmov ,serij in programov) z interneta. In velika večina tega, kar uporablja protokol torrent, je seveda nelicenčnega in krši avtorsko zakonodajo.

Seveda pa sam protokol torrent ni nelegalen in  je uporaben tudi pri prenosu brezplačnih programov in ostalih vsebin.  Ker gre za tako imenovani P2P prenos podatkov, ko se dve končni točki povežeta neposredno, je stvar uporabna tudi za prenose večje količine podatkov, brez potrebe po tem, da bi uporabljali plačljive servise kot so WeTransfer ali podobne.

A če si nalijemo čistega vina: Download station je najbolj priljubljen ravno zaradi možnosti prenosa vsebin, ki jih drugače ne bi mogli legalno dobiti nikjer, tudi če bi hoteli, kajti v naših krajih Netflixu in podobnim storitvam manjka ogromno materiala, ki je v ZDA dosegljiv sleherniku.

 

Multimedijske vsebine direktno na TV, Hifi ali telefonu

Če imate doma naprave, ki podpirajo DLNA protokol, lahko vsebine, ki jih hranite na Synology omrežnem disku, predvajate tudi na televizorju ali pa glasbo predvajate na računalniku oziroma si izdelate lastno radijsko postajo.

Za vse to poskrbijo komponente Media server in Audio Station. Prva konfigurira omrežni disk tudi kot DLNA strežnik, ki ga potem vidijo vse naprave v omrežju, ki ta protokol razpoznajo (TV, projektorji, …).

Z Audio Station strežnikom pa vam glasbena zbirka postane dosegljiva kjerkoli. Na telefon si naložite posebno aplikacijo, ki se bo znala povezati tudi na Audio Station in že lahko pričnete s predvajanjem vaše najljubše glasbe.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt