Wifi omrežje za profije

Pred petnajstimi leti smo v podjetju ali doma še nekako lahko shajali brez brezžičnega omrežja. Nato so prišle tablice in pametni telefoni, kasneje ultra tanki prenosni računalniki. Vsem tem napravam je skupno to, da jih drugače kot prek brezžičnih tehnologij ne moremo več priključiti v internet.

Kaj je kaj

Router je naprava, ki nam jo največkrat da ponudnik interneta, ko gre za dostop do interneta doma, ali pa jo moramo nabaviti posebej, ko gre za poslovno uporabo. Router, oziroma usmerjevalnik, skrbi za to, da si naše lokalno omrežje, pa naj bo domače ali službeno, lahko izmenjuje podatke z internetom.

Router z brezžičnim omrežjem. Je router, na katerem lahko nastavimo tudi brezžično omrežje. Take naprave so najpogosteje namenjene domači uporabi ali uporabi v manjših pisarnah, največkrat pa jih ponudniki interneta zagotovijo domačim uporabnikom.

Wifi dostopna točka. Ne gre za router, temveč za namensko napravo, katere naloga je le to, da oddaja wifi signal. Povedano drugače: vse kar počne wifi dostopna točka je, da najrazličnejše naprave oskrbuje z brezžičnim signalom.

Wifi extenderji oziroma podaljševalci dosega. Čeprav naj bi extenderji podaljševali brezžični domet, se v praksi največkrat izkaže, da niso dovolj efektivni. Obstajajo rešitve, ki precej bolj kakovostno pokrijejo področje, kjer želimo imeti dober wifi signal. Ena rešitev so tako imenovana mesh omrežja, kjer se posamezne dostopne točke »napajajo« z internetom od drugih točk v bližini in ne prek kabla. Cenovno bolj ugodna rešitev pa je, da do željene dostopne točke internet »pripeljemo« kar po električni žici – temu so namenjeni tako imenovani powerline adapterji.

Doseg. Kako daleč bo wifi omrežje »neslo«, je precej odvisno od tega, kam v prostor smo brezžično točko postavili in na kakšne prepreke bo signal naletel. Različni materiali različno slabijo signal. Tako se nam lahko zgodi, da bomo ob sodobnih materialih v prostoru morali poskrbeti za precej večjo gostoto dostopnih wifi točk kot denimo v starejši hiši klasične opečnate gradnje. Tudi pri steklu so lahko razlike velikanske. Klasično steklo brez težav prepušča wifi signal, sodobno izolacijsko okensko steklo s folijami proti vlomu pa zelo slabo. V praksi bomo opazili, da povsod tam, kjer je prisotno veliko kovine, ne bomo ravno zadovoljni z dosegom brezžičnega omrežja.

Druga stvar, ki se jo moramo zavedati pa je, da se s steno wifi omrežje ne konča. Vsako omrežje bolj ali manj seva tudi v soseščino. Zaradi tega je potrebno imeti tudi primerno urejene varnostne nastavitve.

Wifi za domačo rabo

Če radi pogledate kakšen video v visoki ločljivosti na domačem omrežju ali če imate otroke, ki radi igrajo online igre, mora biti wifi omrežje hitro in dobro prepustno. Glede na to, da ponudniki interneta danes priskrbijo že razmeroma kakovostne usmerjevalnike, se lahko zgodi, da bo tak router povsem zadoščal za domače potrebe, še posebej, če je stanovanje majhno.

V primeru, da bi želeli z brezžičnim signalom pokrivati več prostorov in več etaž, pa bo treba wifi omrežje drugače zastaviti. V vsakem primeru vam pri nastavitvah in z nasveti z veseljem pomagamo.

Vsekakor pa je potrebno razmisliti, kam postaviti brezžično točko. Če gre za manjše stanovanje, potem čim bolj v sredino površine, ki jo želite pokriti. Pri namestitvah z več dostopnimi točkami pa je mnogokrat že potreben bolj temeljit razmislek oziroma izvedba meritev.

Wifi v podjetju

Naj kar takoj zapišem: wifi dostopna točka, ki ste jo morebiti dobili od ponudnika interneta skoraj zagotovo ni zadovoljiva rešitev za brezžično omrežje v podjetju. Zakaj?

V varnem poslovnem wifi omrežju morate imeti vi nadzor nad uporabniki in nad opremo, kar je s ponudnikovo opremo nemogoče doseči. Njihova komunikacijska oprema ni vaša, marveč je pod nadzorom ponudnika interneta. Mnogokrat se zato zgodi, da se oprema posodobi »sama od sebe«, torej iz centralne lokacije ponudnika interneta in vi nimate prav nobene besede pri tem. Lastništvo naprave in nadzor nad njo je le eden izmed razlogov, zakaj je boljše imeti lastno napravo.

Konfiguracija ponudnikovih wifi routerjev je zaradi enostavnosti vzdrževanja opravljana tako, da ustreza čim večjemu številu uporabnikov. Vaš interes pa je, da čim bolj ustreza vašim specifičnim potrebam.

Konfiguracija wifi omrežij mora slediti dobrim varnostnim praksam, ki minimalizirajo možnost vdora v informacijski sistem podjetja, kar pomeni, da je idealno, če lahko wifi omrežje »zvežete« s sistemom za avtentikacijo uporabnikov (denimo aktivni imenik – lokalna domena).

Tudi postavitev samih brezžičnih točk je lahko kar zahtevno opravilo, če so poslovni prostori razgibani in razprostrti čez več etaž ali na veliki površini.  Prav tako, kot je premajhna gostota dostopnih točk lahko problematična, je tudi preveč točk, ki se vidijo in motijo med seboj, lahko velika cokla pri doseganju optimalnih hitrosti prenosov podatkov v brezžičnem omrežju. Največkrat je zato potrebno na samem mestu izvesti meritve, da bi se lahko zagotovilo kar najbolj optimalno postavitev.

Če se sami lotevate postavitve

Prvo vprašanje bo najbrž, kakšno opremo kupiti. V primeru, da bi radi odlično delujoče dostopne točke, ki jih je tudi zelo enostavno vzdrževati in nadzirati, vam svetujem nakup produktov podjetja Ubiquiti. Njihove dostopne točke se nadzoruje in konfigurira s posebno programsko opremo – wifi kontrolerjem, ki jo namestite na poljuben računalnik. Če spremenite konfiguracijo omrežja, se ta avtomatično prenese na vse brezžične točke, ki so prijavljene v sistem.

Ne bi se spuščal v podrobno razlago vseh varnostnih mehanizmov, ki so na voljo. Kar morate vedeti je sledeče: v primeru, da imate v podjetju AD (lokalno domeno), potem zvežite brezžično omrežje z aktivnim imenikom. Na ta način lahko nekomu ukinete dostop do wifi omrežja s tem, da onemogočite njegovo uporabniško ime. Nobenega spreminjanja wifi gesla vam torej ni potrebno opraviti, ker tako ali tako vsak uporabnik dostopa do omrežja z lastnim uporabniškim imenom in geslom.

Ko pa si gradite domače omrežje bodite pozorni, da izberete nastavitve WPA2-PSK (AES). Podobno zveneča nastavitev je WPA2-PSK (TKIP), ki pa predstavlja velik varnostni riziko, saj ni varna. Izogibajte pa se še starejšega WPA (WPA2 je OK) ter predpotopnega WEP. Podatki v omrežjih vam bodo hvaležni.

Vedno smo na voljo za pomoč ali nasvet

Le poklicati nas morate ali nam pisati. Najbolj odzivni smo na elektronskem naslovu info@moj-servis.si ali na telefonski številki 041 393 890.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt