Lažni klici Microsoftove tehnične podpore

Lovro Vrtač

V zadnjih dneh smo prejeli veliko prijav sumljivih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Običajno tej klici prihajajo iz Filipinov in klicatelj govori v slabši angleščini, kar se lahko ugotovi dokaj hitro. Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika. Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Kako prepoznate klic prevare

  • Predstavnik Microsofta ali podobnega podjetja vas ne bo nikoli prosim za dostop do računalnika
  • Predstavnik Microsofta ali podobnega podjetja vas ne bo prosil za številko Kreditne kartice.
  • Predstavnik Microsofta ali podobnega podjetja vas ne bo nikoli klical, da je z vašim računalnikom karkoli narobe, saj se s tem ne ukvarjajo.
  • Predstavnik Microsofta ali podobnega podjetja vas ne bo klical iz Slovenske številke, razen če je s strani Microsoft Slovenia in bo ta oseba govorila slovensko.

Če ste bili žrtev prevare

  • V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
  • Če vam je goljuf zaklenil računalnik nemudoma spremenite vse gesla, odklopite računalnik iz omrežja ter se posvetujte z profesionalno pomočjo.

 

Vir: https://www.varninainternetu.si/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.