12 najboljših trikov za Windows 10

Lovro Vrtač

Čas hitro mineva in kar težko je verjeti, da je Windows 10 med nami že več kot 5 let. Še posebej, ker imamo nekateri občutek, da smo še pred kratim delali na Windows XP.

Prvič je bila desetka predstavljena javnosti 29. julija 2015. Od takrat se je zgodilo že kar nekaj posodobitev in danes je Windows 10 zagotovo že precej drugačen, kot je bil leta 2015, saj Microsoft dodaja nove in nove funkcionalnosti dvakrat letno (marca in septembra).

 

Zbrali smo 12 trikov, ki vam bodo olajšali vsakodnevno delo z računalnikom.

 

1.    Virtualna namizja

Nekaj, kar so Linux operacijski sistemi imeli že desetletja, je v Windows svet prišlo z Windows 10. Navidezna namizja so namreč zelo koristna funkcionalnost, ko želite organizirati svoje delo. V enem si lahko odprete programe, ki so potrebni, da urejate fotografije, v drugem imate odprt računovodski program in kalkulator, v tretjem pa imate odprt, denimo, Facebook. Cilj vam je lahko, na primer, da čim bolj ločite posamezna opravila, da vas med delom ne moti obilica odprtih oken.

Magična kombinacija tipk, ki vas popelje na zaslon za upravljanje virtualnih namizij je WIN+TAB. Tab je tipka, postavljena levo od znaka Q.

V zgornji vrstici lahko preklapljate med posameznimi namizji, lahko ustvarite nova in jih tudi poljubno poimenujete.

Spodaj pa vidite, katere programe imate odprte v posameznem virtualnem namizju. Kar je odlično je to, da lahko primete program in ga enostavno nesete v drugo namizje.

Seveda se da med virtualnimi namizji preklapljati tudi hitreje, z bližnjicami. S kombinacijo tipk WIN + CTRL + smerne tipke levo in desno se lahko premikate levo in desno po namizjih.

 

2.    Časovnica

Pri prejšnjem triku sem že omenil kombinacijo WIN+TAB, s katero lahko dostopate do zaslona za upravljanje z virtualnimi namizji. Desno ob zaslonu pa imate tudi časovnico, po kateri se lahko prosto premikate in vidite s katerimi dokumenti ste delali in jih odpirali.

 

3.    Hitro spremenite velikost ikon na namizju

Pritisnite tipko CTRL in obenem vrtite kolešček na miški. Ikone se bodo ustrezno pomanjševale ali povečevale.

 

4.    Skrivni start menu

Če pritisnete tipki WIN+X se vam prikaže še en “start” menu, ki je v samem bistvu sicer namenjen naprednejšim uporabnikom, ampak uporablja ga pa, seveda, lahko vsakdo.

Na njem boste, med drugim, našli tudi “Mobility Center”, če uporabljate prenosni računalnik. V tem centru lahko zelo hitro spremenite način delovanja prenosnika tako, da se prične precej bolj varčno obnašati. S tem si lahko čas avtonomije baterije korenito podaljšate.

 

5.    Skrivni gumb, ki pokaže namizje

V skrajnem desnem vogalu zaslona, še bolj desno od ure, datuma in ikone za opozorila, je poseben gumb. Ste ga že kdaj opazili?

Pozorno oko bo videlo le črtico in nekaj pikslov širok pas, ki je za njem. Če se s kazalcem zapeljete v ta rob in tam kliknete, se bo pokazalo namizje. Vnovičen klik vzpostavi prejšnje stanje. Zelo uporabno v primerih, ko bi radi na hitro odprli datoteko ali program, ki ga imate na namizju. Isto stvar hitreje opravi tudi kombinacija tipk WIN+D, če ste bolj navajeni na bližnjice.

 

6.    Potresite okno …

… in ostali programi se bodo pomanjšali. S tem boste “počistili” namizje odprtih oken.

Ta možnost sicer obstaja že vse iz časov Windows 7, ampak jo je le malokdo uporabljal.

Kako izvesti tale trik? Primite naslovno vrstico okna, stisnite gum miške, kot bi skušali okno premakniti, nato pa s hitrimi gibi okno premikajte gor in dol. In okna se bodo skrila. Če ponovite stvar še enkrat, se bo zgodilo obratno.

Zanimivo, kajne?

 

7.    Zavrtite zaslon

V primeru, da uporabljate več zaslonov, se vam lahko zgodi, da boste enega od monitorjev zavrteli drugače, recimo za 90 stopinj. In nato boste obstali z vprašanjem, če se da namizje prilagoditi tako, da bo prav tako zarotirano za 90 stopinj. Seveda se da.

Najlažje bo, da se z miško postavite na zaslon, ki ga želite zarotirati, kliknete nekam na namizje, da sistem registrira, da je vaš fokus na drugem zaslonu, nato pa skupaj pritisnite tipki CTRL + ALT, nato pa uporabite smerne tipke. Tipki za levo in desno bosta obrnili zaslon za 90°, tipka navzdol bo obrnila zaslon za 180°, tipka navzgor pa bo povrnila prejšnje stanje.

Zgodi se vam lahko, da ta kombinacija tipk ne bo delovala, ker ni povsem odvisna od operacijskega sistema, ampak tudi od grafičnega procesorja in gonilnikov, zato lahko zgoraj opisano storite tudi v nastavitvah. Torej: Settings > System > Display.

 

8.    “God mode” ali kako postanete vsemogočni

Če se z računalnikom zelo dobro poznate, si lahko omislite poseben način delovanja, v katerem vam je na voljo kontrola nad vsemi nastavitvami, ki vam jih računalnik omogoča.

Na namizju narediti novo mapo, nato pa jo preimenujete s točno takim imenom: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Kliknite na ikono in se čudite, kaj vse lahko konfigurirate od tam.

 

9.    Napredne zmogljivosti odložišča

Ko se enkrat navadite na kombinacijo tipk CTRL+C (copy, kopiraj) in CTRL+V (paste, prilepi), ju boste hoteli čim več uporabljati. “Kopipejstanje” ima v svetu računalništva že zelo dolgo brado. V zadnjih letih pa je doživelo tudi nekaj posodobitev.

Če vklopite zgodovino pomnjenja odložišča, se vam ob pritisku kombinacije WIN+V prikaže posebno okno, v katerem lahko izberete ne samo zadnje vsebine, ki jo imate shranjeno v odložišču, marveč tudi tiste, ki ste jih tja spravili v preteklosti.

Še več. Če delate na več napravah in vklopite sinhronizacijo odložišča, se vam vsebina odložišča sinhronizira med napravami. Seveda se je za tovrsten način dela potrebno prijaviti v Microsoftov račun.

 

10. Peskovnik za naprednejše uporabnike

Ko niste povsem prepričani, da je nek program, ki ga želite uporabljati povsem varen, ga lahko zaženete v peskovniku in se tako zavarujete pred morebitno grožnjo. Vklopite ga v nadzorni plošči, kjer lahko vklapljate določene funkcionalnosti Windows operacijskega sistema.

 

Vklop te funkcije dejansko namesti še eno virtualno namestitev Windows 10, v kateri lahko brez strahu poganjate aplikacije in odpirate spletne strani. Peskovnik je dobro zavarovan in ni možnosti, da bi ob takem igranju okužili ali drugače pokvarili vaše podatke.

Windows Sandbox je, žal, na voljo le uporabnikom, ki imajo Professional ali Enterprise različico operacijskega sistema. Domačim uporabnikom (home) se, žal, možnost namestitve ne bo prikazala.

 

11. Game mode

Ko želite igrati igre, pride prav Game mode, ki bo več sistemskih virov računalnika namenil igri, ki jo igrate, izklopil bo obvestila, da vas ne bodo motila, poleg tega pa boste lahko v tem načinu tudi posneli zaslonsko sliko igre in jo, če boste želeli, objavili na Youtube ali pa oddajali (streamali) med igranjem.

Najlažje tovrstni način vklopite s kombinacijo tipk WIN+G.

 

 

12. Emotikoni na dosegu roke

Ste se že spraševali, kako v elektronsko pošto ali kakšno drugo aplikacijo dodati emotikone in druge ikone, ki jih videvate vsepovsod.

Za to bo poskrbela kombinacija tipk WIN + . (pika). Prikazalo se bo posebno okno, v katerem lahko izberete emotikone.

 

Če namesto izbire kar tipkate besede, denimo “mail”, se bodo izbire samodejno filtrirale in boste dobili pisemske ovojnice. Klik na ikono vam bo v besedilo vstavil izbran emotikon. Vaša besedila bodo tako bogatejša za vpadljiv grafični element.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.