Pazljivo s priponkami v e-pošti!

Dolgo časa so bili virusi, črvi, trojanski konji in kar je še tega, razmeroma neškodljive nevšečnosti, ki so grenile življenje uporabnikom računalnikov, dejansko pa niso naredile večje škode. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo napadi škodljive kode postali lov na denar.

O škodljivi programski kodi, ki zakriptira podatke na disku nič hudega slutečega uporabnika, smo že slišali in ni nič novega. V teh dneh po internetu pustoši CryptoWall 4.0. Gre za novo različico tako imenovanega “ransomware”, ki je izjemno nevarna in zašifrira datoteke na računalnikih žrtev. Kriminalci dobesedno ugrabijo podatke in zahtevajo odškodnino.

V prejšnjih različicah so vsaj imena datotek ostala nespremenjena in uporabnik je vsaj približno vedel, kaj je izgubil. Nova različica pa zakriptira tudi imena datotek in uporabnik torej ne ve, kaj vse je izgubil.

Ne plačujte!
Na planem je tudi pohabljena različica podobne škodljive kode. Zaradi napake v programski kodi se lahko zgodi, da navkljub plačani odškodnini uporabnik ne bo dobil dostopa do svojih podatkov in ti bodo za vedno izgubljeni. Tudi hekerji imajo hrošče v programski kodi. Prav zaradi teh napak je plačevanje odškodnine zelo riskantno. Kakšno zagotovilo imate, da vam bodo zlikovci zares odklenili datoteke? Navsezadnje imate opravka s kriminalci.

Vektor napada je elektronska pošta
CryptoWall 4.0 še vedno uporablja elektronsko pošto za razširanje. Zlikovci računajo na neprevidne uporabnike, ki klikajo na priponke. Gre za .ZIP priponke, ki vsebujejo škodljive datoteke z javascript kodo.

Pazljivo torej z elektronsko pošto
– ne odpirajte datotek od neznancev
– ne odpirajte datotek od znanih pošiljateljev, od katerih ne pričakujete elektronske pošte

Ustrezen BACKUP je edina rešitev

Samo redno varnostno kopiranje, ki omogoča, da restavriramo podatke na stanje izpred nekaj dni ali tednov, je zares učinkovito. Pri varnostnem kopiranju podatkov velja, da od viška ne boli glava, zato je treba vitalne podatke imeti shranjene na več lokacijah – na vsaj treh različnih medijih.

  • Na omrežnem disku, ki je vsaj v drugem prostoru kot izvor podatkov,
  • Na zunanjem disku, ki ga lahko odnesete na varno (najboljše v bančni sef),
  • V oblaku pri enem izmed zaupanja vrednih ponudnikov tovrstnih rešitev. V našem podjetju zaupamo Microsoftu in njihovi storitvi Azure.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt