Ali moj zaposleni res potrebuje računalnik za 1.500 EUR? Bi šlo z rabljenim?

Za vse tiste, ki bi radi čim prej prišli do odgovora na to vprašanje, naj odgovorimo zelo na kratko: DA, vaš zaposleni definitivno potrebuje tak računalnik. Drug odgovor na isto vprašanje pa je NE, nikakor ne potrebuje računalnika za 1.500 evrov ali več. 🙂

Lahko rečemo tudi, da je odgovorov na  vprašanje iz naslova vsaj toliko, kot je uporabnikov računalnikov in direktorjev skupaj.

Jasno je, da si vsak zaposleni želi imeti čim bolj zmogljiv računalnik, kajti nenazadnje je od hitrosti računalnika deloma odvisna tudi storilnost zaposlenega.

 

Najpomembnejše vprašanje: čemu bo računalnik namenjen?

Ko smo bili otroci, smo se mnogokrat ujeli v igrice z razglabljanjem o tem, kateri avto je najboljši. Lahko damo enoznačen odgovor? Težko.

Kaj pa računalnik? Kateri (in koliko drag) je pravi za zaposlenega? Primerjajmo dve rabi računalnika.

Prvega uporablja računovodkinja v podjetju. Pri svojem delu uporablja Word, Excel, elektronsko pošto, spletni brskalnik ter uporablja računovodsko aplikacijo, med delom si vrti glasbo iz Youtube.

Na drugi strani pa imamo strojnega inženirja, ki za velike tehnološke velikane avtomobilske industrije, kot so Audi, Volkswagen, BMW, razvija nova orodja. Pri svojem delu prav tako uporablja Word, Excel, elektronsko pošto in spletni brskalnik, tako kot tajnica. A glavno orodje tega inženirja je posebna aplikacija za CAD /CAM (računalniško podprto načrtovanje in proizvodnjo). Modeli, ki jih razvija, oblikuje in spreminja, so narisani v treh razsežnostih.

Oba opravljata svoje delo, a pri tem so potrebe po računskih sposobnostih računalnika zelo različne.

 

Kaj pa rabljeni? A so to dobri računalniki?

Povsem drugačna je dilema o tem ali je vedno potrebno kupovati nov računalnik. Bi morda šlo tudi z rabljenimi?

Iz izkušenj, ki jih nabiramo v Moj servisu, si upamo trditi, da danes pravzaprav ni prav nobenega razloga, da bi se bali rabljenih računalnikov, tudi tistih močnejših, ki so namenjeni inženirjem.

Imamo dobavitelja, s katerim delamo že vrsto let in izkaže se, da je problemov z rabljenimi računalniki prav toliko, kot z novimi. So redki, a se zgodijo. V takih primerih seveda lahko uporabite enoletno garancijo, ki jo dobite, če rabljen računalnik kupite pri nas.

Rabljeni računalniki za pisarne

Pisarniški delavec, ki za svoje delo potrebuje Word, Excel, spletni brskalnik, vanj priključi kakšen USB ključek, plačuje v bankah, brska za informacijami v spletu, posluša glasbo in podobno, potrebuje zanesljiv računalnik. Tako, kot vsi poslovni uporabniki.

Za tovrstne potrebe je dovolj zmogljiv računalnik s sledečo konfuguracijo: procesor i5, 8 gigabajtov delovnega pomnilnika (RAM), vsaj 256 gigabajtov hitrega SSD diska ter seveda licenčni Windows 10. (Zgolj v informacijo: danes se klasičnih diskov praktično ne vgrajuje več v računalnike – ne v nove, ne v stare. Klasični diski pa so še primerni za shranjevanje večjih količin podatkov.)

Ko to klasično pisarniško konfiguracijo pretopimo v denarno vrednost, pridemo do dveh cen. Rabljene prenosne računalnike s tako konfiguracijo se da dobiti že praktično za 400 EUR + DDV, namizne računalnike pa za okoli 300 EUR + DDV. Pri slednjih ne smemo pozabiti, da potrebujemo zraven še monitor ter miško in tipkovnico. V Moj servisu vam lahko dobavimo tudi rabljene monitorje.

 

Primerljiv nov računalnik: HP Elitebook 850 G6 z i5 procesorjem, 8 GB pomnilnika in 256 GB SSD diska ter Windows 10 PRO je v spletnih trgovinah dobavljiv od 970 EUR + DDV navzgor.

 

Razlika je očitna, kajne?

Primerjava z novimi računalniki torej pokaže, da dobite spodoben rabljen pisarniški računalnik za polovico cene novega. Naše izkušnje s temi stroji kažejo, da taki računalniki brez problema zdržijo 4 leta.

 

Rabljeni računalniki za najzahtevnejše uporabnike

Zaradi izjemno visokih cen so tako imenovane delovne postaje mnogokrat le želje inženirjev in drugih, ki obdelujejo velike količine podatkov (video montaža, oblikovanje, 3D modeliranje in podobno). Novi računalniki lahko sežejo krepko čez 3.000 EUR + DDV, še posebej, če potrebujete zmogljivejšo grafično kartico in sta v postaji dva strežniška procesorja.

Kaj pa dobite na strani rabljenih delovnih postaj? Naj za primer navedemo res zmogljivo delovno postajo HP Z820, ki ima na matični plošči dva strežniška procesorja (skupaj 12 procesorskih jeder), 32 gigabajtov delovnega pomnilnika, dva klasična SAS diska ter zmogljivo grafično kartico Nvidia Quadro K4000. Taka konfiguracija pride manj kot 1.000 EUR + DDV. Če vanj vgradimo še spodoben SSD disk, dobite odličen stroj za manj kot 1.200 EUR + DDV.

Če povzamemo vse do sedaj našteto

Rabljeni računalniki so:

  • večinoma polovico cenejši kot novi,
  • ravno tako zanesljivi kot novi,
  • zdržijo vsaj 4 leta,
  • imajo 1 leto garancije,
  • se jih da nadgraditi z novimi komponentami (grafične kartice, pomnilniki, diski).

 

 

Pokličite za ponudbo

Kaj menite, so taki rabljeni računalniki primerni za vas? Vsekakor nas pokličite na 041 393 890 ali pišite na lovro.vrtac@moj-servis.si  in bomo poiskali najboljši računalnik za vaše potrebe.

Lahko se pa tudi že sami razgledate po ponudbi rabljenih računalnikov na spletni strani Rabljeni poslovni.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt