Kaj je dobro in kaj slabo geslo?

Geslo preprečuje nepooblaščeno uporabo osebnih podatkov, e-pošte, sporočil, klicev, spletne banke in družbenih omrežij. Glavna težava pri geslih je, da uporabniki pri oblikovanju gesel niste inovativni. Pogosto so vaša gesla tako enostavna, da je le vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi vdrli v vaše spletne profile.

 

Katere so najpogostejše napake pri oblikovanju gesel?

Enako geslo za več storitev

Najpogostejša napaka je, da uporabljate enako geslo za več spletnih storitev. To je zelo nevarna praksa, saj ko se nepridipravi dokopajo do enega izmed vaših gesel, s tem dejansko dobijo dostop do vseh vaših spletnih storitev, vključno z osebnimi in zasebnimi podatki.

Geslo – Zaporedje

Ko govorimo o zaporedju gesel pomeni, da gre za kombinacijo črk in številk, ki si sledijo na tipkovnici. Tu imamo v mislih predvsem dostopna gesla, kot so na primer “123456”, “qwertz”, »asdfgh« in podobno.

Izražanje čustev v geslu

Veliko uporabnikov uporablja gesla, da pokaže čustva, ki jih imajo do določene storitve. Zato ne preseneča, da najdemo šibka gesla, kot so “ljubimte”, “ljubezen”, “sranje”  in podobno.

Ime kot geslo

Veliko število uporabnikov pri izbiri gesel za uporabo določene storitve izbere kar ime te storitve kot npr. gesla  “linkedin”, “cocacola”, “facebook” in podobno. Nič manj pogosta niso gesla, ki vsebujejo imena super junakov, priljubljenih iger, glasbenih skupin in podobno. In seveda športnih klubov in gesla kot so “liverpool”, “arsenal”, “barcelona”.

 

Kako izbrati dobro geslo?

     

Tu je nekaj nasvetov, kako oblikovati geslo, da bo dovolj varno pred spletnimi nepridipravi.

 

1) Za vsak spletni račun uporabite drugačno in edinstveno geslo.

2) Gesla naj bodo dolžine vsaj osem zanko.

3) Uporabite kombinacijo velikih in malih črk, številk in posebnih simbolov (če sistem to dopušča).

3) Pri oblikovanju gesel se izogibajte uporabi splošnih besed, imen ali besednih zvez.

4) Če uporabljate veliko gesel, uporabite programe in aplikacije za njihovo varno shranjevanje. Druga možnost je, da jih napišete na papir in jih hranite na varnem mestu in ne zalepljena na zaslonu računalnika.

5) Izogibajte se uporabi odprtih in nezaščitenih brezžičnih omrežij.

6) Redno spreminjate gesla – vsaj enkrat na mesec.

7) Gesla ne zaupajte drugim. Nikoli ne veš, ali bodo vaša gesla kasneje zlorabljena.

 

Moj servis podjetnik

V rubriki Moj servis podjetnik predstavljamo tri naše stranke in njihovo dejavnost. V kolikor vas zanimajo dodatne informacije, vas lahko povežemo.

 

Senčila in komarniki

Podjetje izdeluje in montira kvalitetna notranja in zunanja senčila ter komarnike po meri. Dolgoletna tradicija ter lastna proizvodnja sta razlog za kvalitetne in cenovno dostopne produkte. Če vas bodo to poletje torej zbujali komarji, nam recite za kontakt.

Električni avtomobili za ekološko ozaveščene voznike

Ponudnik električnih vozil in polnilnih postaj omogoča skupinski nakup električnega osebnega avtomobila Nissan Leaf 2.Zero 40 KWh in tovornega vozila Nissan e-NV200. Nakup električnih vozil je subvencioniran s strani eko sklada v višini 7.500 eur.

Tisk in reklamni napisi

Poslovni partner tiska na tehnične predmete (polizdelke, kovino, plastiko, steklo, les,…), tiska nalepke, vizitke, letake, zgibanke, vabila, voščilnice, namizne zastavice, podloge, zastave, plakate, ponjave, tiska na promocijska darila, tekstil, izdela vse vrste označevalnih tabel in napisov. Kvalitetno in ažurno.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt